Испечати

Старинска баклава

Старинска баклава

Состојки

  • 500 гр кори за баклава
  • 200 гр мелени ореви
  • 300 гр сецкани
  • 2 лажици шеќер
  • 2 лажици гриз
  • 250 гр маргарин / путер
  • Шербет
  • 800 гр шеќер
  • 0,5 лит вода
  • 1/2 лимон

Подготовка

Баклавата на баба ми, флеш бек во моето детство.
Се правеше ден - два пред Божиќ и до втор ден Божиќ веќе беше изедена.

Оревите, шеќерот и гризот се мешаат заедно.
Најдолу во тавата се редат 3 кори, па се става фил на целата кора.
Се продолжува со редење 2 кори, па фил, 2 кори... и се завршува со 3 кори најгоре.
Најгорната кора се премачкува со мешавина од шеќер и вода за да не витка нагоре кората при печење.
Баклавата се сече на коцки.
Маргаринот се топи и со него се прелива целата баклава.
Се пече во загреана рерна на 180С додека не позлатат корите (10-15 мин).

Се прави шербет од шеќерот, водата и лимонот исецкан на тенки кришки. Се вари 10 - 15 мин, да не згусне премногу.
Оладената баклава се прелива со млак - не многу топол шербет за да остане крцкава.
Колку повеќе стои - толку поубава станува!