Испечати

Ќофте во доматен сос

Ќофте во доматен сос

Состојки

  • 1/2кг мелено месо
  • 1 јајце
  • 1 главица кромид
  • 1 чешне лук
  • 2 лажици презла
  • 1 лажичка мешан сув зачин
  • 1 лажица масло
  • Зачини сол, бибер, црвен пипер
  • Сос
  • 1/2л сок од домати
  • 3 чаши вода
  • 0,5л масло
  • 3 лажици брашно
  • 1 лажичка шеќер

Подготовка

Подготовка на ќофтето
Во длабок сад се ставаат месото, јајцето, исецканиот кромид, лукот, презлата, мешаниот сув зачин, маслото, сол, бибер и околу една лажица црвен пипер. Се меша со рака за убаво да се соедина сите состојки.
Добиената смеса се става во фрижидер да остои 30мин. Откако смесата ќе отстои од неа се зема со рака и се оформуваат ќофтината. Ќофтината не се пржат туку живи се ставаат во сосот.

Подготовка на сосот
Брашното прво се потпржува со 0,5л масло. Потоа му се додава сокот од домати, убаво се промешува и постепено се додава од водата. На крај се додаваат шеќерот и солта. Се остава да зоврие и потоа му се додаваат ќофтината едно по едно и на тивко се остава да врие 40мин.
Се служи во прилог со пире.