Кифлички со спанаќ
Состојки
- 300 мл топло млеко
- 300 гр блендиран спанаќ
- 200 мл масло
- 1 коцка свеж квасец
- 1 лажица шеќер
- 1,5 лажица сол
- 300 гр брашно тип 0
- 500 гр брашно тип 400
- За полнење - бело сирење
- За премачкување - јајце и семиња
Подготовка
Подготовка:
1. Активирајте го квасецот во топлата вода, додавајќи една лажица брашно и шеќерот.
2. Откако ќе запени, додадете го маслото, дел од брашното, па солта и блендираниот спанаќ и потоа постепено додадете го остатокот од брашното. Користете плус/минус од наведеното количество за да добиете меко, но нелепливо тесто. Оставете го покриено на топло да нарасне.
3. Од тестото земајте мали парчиња кои ќе ги оформите во топчиња. Секое топче расукајте го со сукало, засечете на едната страна, а на другата ставете парче сирење и завиткајте кифла.
4. Наредените кифли во плехот, премачкајте ги со разматено јајце и поросете ги со сусам и печете ги на 200С во загреана рерна.