Испечати

Леб со овесни снегулки

Леб со овесни снегулки

Состојки

  • 25гр свеж квасец
  • 400 мл вода
  • 2 лажички мед
  • 2 лажички сол
  • 150 гр овесни снегулки
  • 800 гр брашно

Подготовка

Подготовка

1. Од сите состојки се замесува меко тесто. Овесните снегулки се блендираат да станат ситни како брашно.

2. Се дели тестото на два дела и се остава да одмори. Кога ќе нарасне тестото се формира кифла леб-не се премесува, се премачкува со вода и се наросува со овесни снегулки. Кисне 30мин.

3. Се печи на 250С-40мин.