Чоко малина торта
Состојки
- Основа
- 60 гр урми
- 20 гр лешници
- 30 гр кокосови трошки
- 70 гр овесно брашно
- 2 лажици кокосово масло
- 2 лажици агаве сируп
- 1 лажица арома од рум
- Чоколаден фил
- 60 гр урми
- 250 мл кокосово млеко
- 1 лажица кокосово масло
- 2 лажици какао
- 2 лажици агаве сируп
- 30 гр стопено темно чоколадо со 70% какао
- 1 лажица рум арома
- Овошен фил
- 130 гр малини
- 30 мл вода
- 2 лажици агаве сируп
- 2 лажици густин
Подготовка
Подготовка:
1. Основа- во блендер ги ставаме урмите и лешниците, блендираме. Ги додаваме кокосовите трошки, овесното брашно, агаве сирупот, кокосовото масло и рум аромата. Блендираме. Смесата ја ставаме во округол калап со обрач со дијаметар од 20 цм. Ја натапкуваме.
2. Чоколаден фил- во блендер ги ставаме урмите, кокосовото млеко, какаото, агаве сирупот, стопеното чоколадо и рум аромата. Блендираме додека не се добие хомогена смеса. Смесата ја ставаме врз основата. Оставаме во фрижидер да стои 2-3 часа.
3. Овошен фил- во сад на оган ги ставаме малините и водата на средна температура. Со повремено мешање вариме додека не се згусни смесата. Со виљушка ги пасираме. Го додаваме агаве сирупот , промешуваме. Го додаваме густинот и со жица за матење мешаме да не се создадат грутчиња. Мешаме неколку минути, оставаме настрана да се излади 15 минути и го ставаме врз чоколадниот фил. Тортата ја оставаме во фрижидер уште неколку часа, послужуваме.