Печен барбун
Состојки
- 6 парчиња барбун
- 1 лимон
- 200 мл бело вино
- 3-4 чешниња лук
- свеж рузмарн по вкус
- маслиново масло по потреба
- сув зачин по вкус
Подготовка
Подготовка
1. Рибата исчистете ја и измиете ја. Ставете ја во тавата во која ќе ја печете, потурете ја со масло и вино, зачинете ја. Половина од лимонот исечете го на парчиња, а половината исцедете го врз рибата. Во стомакот на рибата ставете по малку рузмарин и исечкан лук. оставете ја да се маринира до два часа.
2. Печете на 200 степени дваесетина минути. Во текот на печењето може еднаш и да ја превртите.
Послужете ја со прилог по желба. Јас со мешан зеленчук со ориз и куркума. На здравје!