Свински црн дроб во сос
Состојки
- 800 гр свински црн дроб
- 2-3 лажици брашно
- 1 главица кромид
- 1 морков
- 2 лажици соја сос
- 2 чаши вода
- 1 коцка за супа
- 1 лажиче сенф
- 1-2 ливчиња ловоров лист
- 1 лажиче црвен пипер
- пимент, бибер и сол
Подготовка
Подготовка:
1. Џигерот се сечи на парчиња кои ги валкаме во брашно. Во тава се пржи сечкан кромидот и морковот на кругови. Кога ќе омекнат се додава џигерот и се пржи од сите страни.
2. Се додава пиперката кратко да запржи и се налева водата, се додава и коцката за супа и ловоровиот лист. Се покрива со капак и на средно-ниска температура го динстаме околу 20на минути.
3. Потоа ги додаваме останатите зачини, дотеруваме на течност сол и динстаме уште 10на мин.