Испечати

Копчиња колачи

Копчиња колачи

Состојки

  • 220 гр шеќер
  • 150 мл вода
  • 125 гр маргарин
  • 1 ќесе ванилин шеќер
  • 120 гр мелени кикиритки
  • 250 гр мелени бисквити
  • 100 гр чоколадо + 2 лажици масло + 2 лажици слатка павлака
  • 50на гр кикиритки

Подготовка

Подготовка

1. Ставете ги шеќерот и водата да зовријат и потоа на средна температура оставете ги да вријат 3 минути. Додадете го маргаринот и измешајте да се стопи, па оставете да излади до млако.

2. Потоа додајте ги мелените кикиритки и бисквити. Во зависност од тоа колку ви испарила течноста бисквитите додавајте ги на крај додека се засити смесата.

3. Правете бомбици, на кои прво ќе направите со прстот една длабина во средината и потоа благо сплескајте ги целосно одозгора.

4. Стопете го чоколадото. Можите чисто само тоа или со двата или дел од додатоците кои се впишани во состојките.

5. Ставајте по едно лажиче во средината на секое колаче и веднаш потоа по две кикиритки во средината. Оставете ги на ладно или во фрижидер да се здрват.