Торта со јагоди и лимон
Состојки
- 10 лажици брашно
- 2 лажици компиров скроб
- 9 лажици шеќер
- 12 лажици масло
- 10 лажици млеко
- 2 лажици цеден сок од лимон
- 3 јајца
- 15гр. пециво
- кора од 1 лимон
- 10-тина јагоди
Подготовка
Подготовка
1. Изматете ги јајцата и шеќерот. Намалете на најмала брзина и со постојано матење во млаз додајте го маслото,млекото и сокот од лимон. На крај додајте ги брашното, скробот, пецивото и ренданата кора од лимон. Измешајте со жица за матење.
2. Смесата истурете ја во калап од 22цм, премачкан со масло и набрашнет. Одозгора наредете ги јагодите исечени на половинки. Печете на 180 степени, 25-30 минути зависно од рерната.