Испечати

Потурено со јаболка

Потурено со јаболка

Состојки

  • 3 средни јаболка
  • 3 јајца
  • 200 гр шеќер
  • 200 мл млеко
  • 100 мл масло
  • 1 ќесе прашок за печење
  • 8 лажици брашно
  • 4 лажици гриз
  • За потурање
  • 600 мл вода
  • 350 гр шеќер

Подготовка

Подоготовка

1. Изрендајте ги јаболката.

2. Започнете со матење на јајцата и шеќерот додека се згусти смесата. Со најмала брзина на миксерот додадете ги постепено прво течните, па сувите состојки и на крај ренданите јаболка.

3. Смесата истурете ја во намрсено и набрашнето тавче 20х30 и печете на 170С 20-30 минути.

4. Ставете ги шеќерот и водата за преливот да зовријат и потоа на намалена температура да врие 10на минути. Потурете го кексот и оставете убаво да се впие течноста.