Бела зеленчукова манџа
Состојки
- 2 компири
- 1-2 моркови
- мало стебленце брокула
- 1 мало филџанче ориз
- најмала главица кромид
- 1-2 чешниња лук
- зачини - мешан сув зачин, пимент, прованса
- 30на мл маслиноиво масло
- 1 лажиче брашно (опоционално)
Подготовка
После празниците со оброци од најчесто печено месо или на скара, душата посака и нешто на лажица да се оплакни и освежи. Така од состојките кои беа дома никна ова чорбиче. Најчесто во чорбести јадења сакаме пипер и запршка со брашно, но овде, уште во старт, се знаеше дека пипер тука нема да се „меша“. Се спрема брзо и едноставно.
Подготовка:
1. Исечкајте го ситно кромидот, компирот на помали парчиња и морковот на тркалца и ставете ги во околу 2 литри вода да се варат.
2. После 20на минути варење, додадете го оризот и 10на минути пред да е готова додадете ја искината брокулата.
3. Зачинете и изрегулирајте со течноста колкава густина ќе сакате финално, па на крај направете запршка со маслото и брашното или ако не сакате запршка, едноставно додадете го маслото во текот на варењето или со брокулата.
4. Густината освен со количината вода можи да ја постигните и ако испасирате дел од компирите, иако овде солидна улога игра и оризот во составот. Кој е љубител можи да додаде и ситно сечкан магдонос при крај или во сервирањето.