Испечати

Слатки венчиња

Слатки венчиња

Состојки

  • 30гр свеж квасец
  • 1лажиче шеќер
  • 1лажиче брашно
  • 150мл млеко
  • 1лажица кисело млеко
  • 30гр растопена свинска маст или 40гр путер
  • 1 јајце
  • 3лажици шеќер
  • 1 ванила
  • 1/4лажиче цимет
  • околу 350 гр брашно
  • 30гр путер или маст
  • суво грозје и брусница
  • јајце за премачкување

Подготовка

Подготовка:

1. Во топлото млеко ставаме квасец, шеќер, брашно. Промешуваме и оставаме да се активира.
2. Потоа во вангличка ги спојуваме сите состојки, промешуваме и постепено додаваме брашно.
Замесуваме средно меко тесто. Го покриваме и оставаме да се дуплира.
3. Од стасаното тесто формираме 8 топки. Секое топче го расукуваме во правоаголна кора. Танко го премачкуваме со маст или путер. Расфрламе суво грозје и брусница, виткаме ролат. Го сечиме по должина. Двете траки ги преплетуваме. Формираме венче.
4. Вака подготвени ги оставме на топло 20 минути, ги премачкуваме со изматено јајце и ги печеиме во загреана рерна да заруменат. Оставаме да се изладат па ги послужуваме. Во срединаат може да се стави и велигденско јајце.