Слатки венчиња
Состојки
- 30гр свеж квасец
- 1лажиче шеќер
- 1лажиче брашно
- 150мл млеко
- 1лажица кисело млеко
- 30гр растопена свинска маст или 40гр путер
- 1 јајце
- 3лажици шеќер
- 1 ванила
- 1/4лажиче цимет
- околу 350 гр брашно
- 30гр путер или маст
- суво грозје и брусница
- јајце за премачкување
Подготовка
Подготовка:
1. Во топлото млеко ставаме квасец, шеќер, брашно. Промешуваме и оставаме да се активира.
2. Потоа во вангличка ги спојуваме сите состојки, промешуваме и постепено додаваме брашно.
Замесуваме средно меко тесто. Го покриваме и оставаме да се дуплира.
3. Од стасаното тесто формираме 8 топки. Секое топче го расукуваме во правоаголна кора. Танко го премачкуваме со маст или путер. Расфрламе суво грозје и брусница, виткаме ролат. Го сечиме по должина. Двете траки ги преплетуваме. Формираме венче.
4. Вака подготвени ги оставме на топло 20 минути, ги премачкуваме со изматено јајце и ги печеиме во загреана рерна да заруменат. Оставаме да се изладат па ги послужуваме. Во срединаат може да се стави и велигденско јајце.