Испечати

Фурнаринки

Фурнаринки

Состојки

  • 10 гр. сув квасец
  • 2 лажичиња шеќер
  • 1 лажиче сол
  • 2 јајца
  • 50 мл. масло
  • 250 мл. топло млеко
  • по потреба просеано бело брашно - околу 500-600 гр.
  • малку маслиново масло за отворената кора, сусам, оригано, пипер буковска

Подготовка

Многу чести на нашата трпеза.

Подготовка:

1.Тестото се меси убаво, да биде меко, се остава на топло околу 1 час.
2. Потоа се отвора кора, па се премачкува со масло, посипува со наведените состојките и се засекуваат фурнаринки.(Се работи на хартија за печење и со се неа се префрлува во тавата.)
3.Се печат на 220 додека поруменат.
На здравје!