Испечати

Посен ручек со наут

Посен ручек со наут

Состојки

  • ½ главица кромид
  • 3 чешниња лук
  • 2 лажици маслиново масло
  • 3 моркови
  • ½ лажиче сол
  • ½ лажиче мешан сув зачин
  • ¼ лажиче црн бибер
  • 1 тегла излупен наут
  • 2-3 раце спанаќ
  • 3 лажици доматно пире
  • 100 мл доматен сос
  • 100 мл вода

Подготовка

Подготовка:

1. Кромидот и лукот ситно ги сецкаме. Во вок тава на оган го ставаме маслиновото масло да се загрее. Го додаваме кромидот и лукот, пропржуваме. Морковите ги сецкаме на кругови, ги додаваме во тавата. Пропржуваме.

2. Го додаваме доматното пире, доматниот сос и водата. Оставаме на средна температура да се готви. По 10тина минути го додаваме наутот и зачините. Готвиме додека да се згусни сосот. Неколку минути пред крај го додаваме исецканиот спанаќ , кратко само да омекне. Послужуваме.