Испечати

Роденденска дата торта

Роденденска дата торта

Состојки

  • За кора
  • 6 јајца
  • 6 лажици шеќер
  • 100 мл масло
  • 4 лажици брашно
  • 2 лажици какао
  • 1/2 ќесе прашок за печење
  • 100 гр грубо мелени потпечени лешници
  • Фил 1
  • 750 мл млеко
  • 6 лажици шеќер
  • 3 ќесички прашок за пудинг од чоколадо
  • 250 гр чоколадо
  • 4 лажици чоколешник крем (нутела)
  • 200 гр путер + 1 лажица шеќер во прав
  • Фил 2
  • 0,5 литар слатка павлака
  • 1 - 2 лажици шеќер во прав
  • 1 -2 лажици инстант капучино

Подготовка

Годинава роденденската дата се погоди исто така после некое време само со двојки и нули, па решив оваа роденденска заради тоа да си го носи ова име.

Подготовка
1. Изматете ги јајцата заедно со шеќерот кремасто.

2. Со најмала брзина на миксерот додадете го маслото, а потоа рачно со кружни движења, додадете ги останатите состојки од кои лешниците на крајот.

3. Смесата истурете ја во плехот од шпоретот кој претходно сте го обложиле со пек-хартија и печете на 180С 15на минути, зависно од силата на вашата рерна. Изладената кора исечете ја на 3 дела.

4. Во млекото, со шеќер, ставете ги прашоците за пудинг и сварете крем. Додека е жешко додадете го чоколадото на коцки и откако ќе се стопи додадете ја нутелата. Се убаво измешајте да се соедини и оставете да излади, па измиксирајте го претходно разматениот маргарин со шеќерот во прав.

5. На страна изматете ја слатката павлака со шеќерот и капучиното. Филувајте кора-чоко, фил-капучино фил.

6. Готовата торта премачкајте ја тенко, колку да израмни со остатокот од филовите и потоа украсете ја по желба.