Испечати

Полпети со тофу и зеленчук (посно)

Полпети со тофу и зеленчук (посно)

Состојки

  • 150гр. маринирано тофу сирење
  • 1 помал морков
  • 1/2 тиквичка
  • 1 млад кромид (белиот дел)
  • 1 лажица сусам
  • 1 лажица сецкан магдонос
  • 1 лажица маслиново масло
  • 10 лажици лебни трошки
  • по потреба незасладено соино млеко
  • по потреба сол и црн бибер
  • Сос
  • 5 полни лажици веган мајонез
  • 1 лажиче рендан свеж ѓумбир
  • 3 лажици соја сос

Подготовка

Ми остана тофу сирење, кое решив да го спремам како полпети, односно ќофтиња. Ги избрав овие состојки, кои дадоа супер резултат. Ни се допаднаа на сите.

Подготовка:

1. Во длабок сад со вилушка испасирајте го тофу сирењето. Тиквичката, морковот и младиот кромид изблендирајте ги ситно. Додајте ги во садот со тофу сирењето. Додајте го сецканиот магдонос, сусамот, маслото, лебните трошки, сол и бибер. Убаво измешајте. Постепено, по потреба, додавајте соја млеко.
Додавајте додека добиете смеса погодна за обликување на ќофтињата.

2. Земајте од смесата и оформете ги полпетите. Свалкајте ги во малку лебни трошки. Наредете ги во плех обложен со хартија за печење и попрскајте ги со маслиново масло. Печете на 200 степени додека фатат кора(околу 25 -30 минути, зависно од рерната).

3. Сос - Во сад измешајте ги мајонезот, ѓумбирот и соја сосот. Послужете ги полпетите со сосот.

*Забелешка - За подготовка на сосот не мора да се придржувате на наведените дози. Можете да си го направите по ваш вкус, со повеќе или помалку ѓумбир и соја сос. Вкусни се и кога се послужуваат ладни. Од ова доза ми излегоа 18 полпети.