Таан Алва (на мој начин)
Состојки
- 150 гр Сусам (пропржен)
- 100 гр Мед
- 100 гр Ореви
- 2 г.л. Афион
- плус малку сусам (за од страната)
Подготовка
Оваа алва се прави брзо и од едноставни состојки, а ќе добиете посно, вкусно, здраво засладување за љубителите на вкусот на таан алва. Мене лично вкусот многу ме потсети на класичната таан алва, која ја обожавам.
Подготовката е следна
1. Во сува тава, на умерена температура, го пропржуваме сусамот до посакуваната боја. Тргаме настрана.
2. Потоа сусамот и останатите наведени состојки ги блендираме до добивање на фина паста.
3. Добиената смеса ја ставаме во сад или некој калап (по желба) врз хартија за печење, и алвата ја оставаме во фрижидер неколку часа да се стегне.
4. Сечеме парчиња.Од едната страна јас ги посипав со сусам.
- Забелешка
Наместо ореви, по вкус може да додадете други јаткасти плодови (бадеми, лешници). Според мене, зависно каков мед ќе користите (има потечен, погуст, кристализиран) можно е да варира количината на мелени ореви, па затоа овој рецепт може да претрпи промена во количината на оревите. Јас ги употребив наведените состојки во наведените количини.
На здравје!