Лепеза кифли
Состојки
- 0,5 литар топло млеко
- 200 мл масло
- 1 коцка свеж квасец
- 1,5 лажица шеќер
- 1,5 лажица сол
- 1 ќесе прашок за печење
- околу 1 кг брашно (помалку)
- За премачкување и врз кифлите
- 1 јајце
- околу 100на гр маргарин
Подготовка
Подготовка
1. Ставете го квасецот изронeт во топлото млеко, во кое сте го додале шеќерот и 1 лажица брашно и оставете го да запени околу 10на минути.
2. Додадете го маслото и половина од брашното, па откако ќе измешате, додадете ја солта и пецивото и постепено додавајте го остатокот на брашно месејќи, додека не добиете нелепливо тесто. Покријте го тестото и оставете го да се дуплира на топло место.
3. Стасаното тесто благо премесете го и поделете го на 20-24 дела кои ќе ги оформите во топчиња.
4. Секое исукајте го кружно и со нож исечете го на 8 триаголници. Триаголниците редете ги едно врз друго и со помош на стапче за ражен притиснете ги во средината да се разлистаат.
5. Наредете ги во плех и премачкајте ги со разматеното јајце и врз секое ставете по мало парче маргарин. По желба можи да ставите сусам или други семиња или едноставно да ги оставите така.
Печете ги на 200 степени 20-30 минути.
*На дел од нив меѓу секој триаголник ставив по малку урда.