Посен парен колач со јаболка (без масло)
Состојки
- 20 лажици газирана вода
- 15 лажици шеќер
- 2 лажички ванилин екстракт
- 5-6 рендани јаболка
- 250 г гриз
- 20 рамни лажици брашно
- по 1 лажичка сода бикарбона и пециво
- 100 г сецкани или мелени ореви
- 1 лажичка цимет
- Шербет
- 500 мл вода
- 500 г шеќер
- За одозгора
- малку кокос
- по 1 орев на секое парче
Подготовка
Превкусен колач кој воопшто не се осеќа дека е посен. Се прави брзо, а состојките може да се мешаат и со лажица. Колачот е сочен и без шербетот зашто самите јаболка даваат сочност, затоа слободно може да се припрема и без шербетот. Совршен за периоди на постење,
Подготовка:
1. Се мешаат сите состојки со миксер, додавајќи ги една по една состојките и смесата се истура во набрашнето тавче 30 на 40 цм, а ако сакате да е повисока тортата, користете помало тавче. Се пече околу 30 минути на 200 степени.
2. Ако не сакате многу блага торта, шербетот може да го изоставите, прескокните и само да ја наросите со шеќер во прав одозгора. А ако сакате посочен колач, кога ќе се олади до температура на млакост, потурете ја со млакиот шербет. Декорирајте со кокос и со ореви.