Посна крем чорба (без масло)
Состојки
- 1 средно голем благ компир
- 2 помали компири
- 1 морков
- 1 парче праз (само белиот дел)
- 5-6 лукчиња
- 5 лажици доматна паста
- вода по потреба
- сварен наут по желба
- сол и бибер по желба
Подготовка
Подготовка:
1. Ставете го зеленчукот да се вари петнаесетина минути. Тргнете го тенџерето од огнот и изблендирајте го.
2. Вратете го на оган и додајте ја доматната паста. Промешајте, зачинете по вкус и оставете нека вари уште десетина минути.
3. Водата прилагодете ја според тоа колку сакате да ви биде густа чорбата. Јас ја сакам погуста, па затоа и не ставам многу вода.
4. Пред служење во чорбата додајте од сварениот наут.