Кекс со кандирани вишни,темно чоколадо, кандирана кора од портокал
Состојки
- 2 јајца
- 3,4 лажици шеќер
- 1лажиче пециво
- 4лажици брашно
- 50мл масло
- 1лажица кисела павлака
- 120гр кандирани вишни
- 100гр темно чоколадо (50-60% какао)
- 1,2 лажици кандирани кора од портокал
- 2,3 суви смокви, не се задолжителни
Подготовка
Ова се состојки за мал, силиконски калап на делимано. Или може да се користи калап со обрач 18 или 20цм. Препорака,дуплирајте ги состојките и печете во голем долгнавест калап за леб. Кексот е многу вкусен.
Подготовка:
1. Во вангличка се ставаат јајцата и шеќерот и матиме до побелување. Со исклучен миксер ги додаваме маслото и киселата павлака. Соединуваме.
2. Во еден сад ги соединуваме брашното, пецивото и др состојки. Промешуваме, да се обложат со брашното. Ги додаваме во вангличката. Соединуваме.
3.Смесата ја истураме во калапот. Печиме околу 30 минути. Проверуваме со чепкалка. Оставаме на решетка да се излади, па сечиме парчиња и сервираме.
Сакам да го јадам, додека не е потполно изладен, да се осети растопеното чоколадо, што се гледа и на сликата