Испечати

Ролат со компири и мелено месо

Ролат со компири и мелено месо

Состојки

  • За компир кората
  • 6 средни компири
  • 1 главица кромид
  • 3-4 чешниња лук
  • 2 големи јајца
  • 3 полни лажици кисела павлака
  • 3 лажици брашно
  • 1/2 лажиче прашок за печење
  • 1 лажица сечкан магдонос
  • сол, сув зачин, бибер, прованса зачин
  • За филот со мелено месо
  • 400 гр мелено месо
  • 1 главица кромид
  • 1 јајце
  • 1 лажица сечкан магдонос
  • зачини - сув зачин, бибер, прованса зачин
  • 1/2 лажиче прашок за печење

Подготовка

Подготовка

1. Изрендајте ги компирите, а кромидот и лукот поминете ги во сецко. Ставете ги сите состојки во еден сад и измешајте ги убаво.

2. Смесата истурете и израмнете ја во плех од шпоретот, претходно обложен со пек-хартија, која ако е посна малку со четче можи да е намрсена за полесно вадење на кората.

3. Печете на 200 степени околу 25 минути. Печената кора заедно со се хартијата завиткајте ја во ролна откако ќе отседи.

4. Спремете го филот од мелено месо со тоа што ќе ги измешате сите состојки од кои кромидот исто така ќе го исечкате го сецко.

5. Премачкајте ја печената кора со филот насекаде и заролајте ја. Вратете ја во плехот и печете на 180С околу 40на минути.

6. Готовиот ролат можи да го оставите така клод или да го премачкате со кисела павлака и украсите по желба.