Испечати

Крцкави кифли со путер

Крцкави кифли со путер

Состојки

  • 700 гр брашно
  • 200 мл млако млеко
  • 80 мл масло
  • 1 лажичка сол
  • 1 белка
  • 1 кесичка сув квасец
  • 1 лажичка путер
  • ќе ви треба и - 1 жолчка, путер по потреба и сусам по потреба, сирење или друг фил по желба

Подготовка

Подготовка:

1. Од сите состојки се замесува тесто. Повеќе на тврдо треба да биде. Се остава да одмори 20 минути, ако имате повеќе време може и повеќе, 1 час би било доволно .
2. Потоа се дели на толку делови во зависност колкави сакате да бидат кифлите. Јас го поделив на 8 дела зашто сакав поголеми кифли.
3. Од секој дел тесто направете топка и развлечете ја во коричка. Секоја кора наполнете ја по вкус (иако и празни се предобри), па заролајте ја во кифла. Наредете во плех, премачкајте со разматената жолчка, наросете сусам и одозгора ставете парче путер на секоја кифла.
4. Печете во загреана рерна на 200 степени, 20 до 30 минути. Откако ќе се испечат нека се изладат малу, па послужете.