Пире од карфиол
Состојки
- ½ главица карфиол
- 1 лажиче сол
- ½ лажиче мешан сув зачин
- ¼ лажиче црн бибер
- 3 лажици млеко
- 1 лажица путер
- 1 лажица павлака/ грчки јогурт
- 2 чешниња лук
Подготовка
ПодготовкаЧ
1. Карфиолот го миеме и го делиме на парченца.
2. Во тенџере на оган ставаме вода која ја посолуваме да се загрее. Го додаваме карфиолот и вариме додека не омекне. Го цедиме и го ставаме во блендер.
3. Ги додаваме лукот,солта, мешаниот сув зачин, млекото, путерот и павлаката/ грчкиот јогурт. Блендираме да се соединат состојките. Пирето го послужуваме топло со мало парче путер.