Ролат од мелено месо
Состојки
- 650 гр мелено месо
- 1 главица кромид
- 1 лажиче мешан сув зачин
- ½ лажиче сол
- 1 лажица сецкан магдонос
- 1 јајце
- 1/3 лажиче црн бипер
- Фил
- 3 лажици маслиново масло
- 2 лажици сенф
- 2-3 моркови
- 4 кисели краставички
- 50 гр кашкавал
- 4-5 компири
Подготовка
Подготовка:
1. Кромидот го рендаме. Во длабок сад го ставаме меленото месо, ги додаваме ренданиот кромид, мешаниот сув зачин, црниот бибер, солта, сецканиот магдонос и јајцето. Мешаме. Садот го покриваме со проѕирна фолија и го оставаме во фрижидер 2 часа.
2. Морковите ги чистиме и ги сечиме на надолжни парчиња. Ги вариме во солена вода.
3. На алуминиумска фолија премачкуваме со малку маслиново масло и го ставаме месото, со дланка го распределуваме во правоаголна кора со дебелина од 1,5- 2 цм. Месото го премачкуваме со 1 лажица маслиново масло и со сенф. Краставичките и кашкавалот ги сечиме на надолжни парчиња. Во средината од месото ги ставаме морковите, киселите краставички и кашкавалот. Со помош на фолијата формираме цврст ролат. Ролатот го ставаме во сад за печење, во кој претходно ставивме 2 лажици маслиново масло.
4. Печиме во загреана рерна на 180 степени, 30 тина минути. Потоа ги додаваме исечканите компири (јас додадов и моркови), ги зачинуваме и им додаваме маслиново масло и печиме додека не бидат готови.