Испечати

Гужвана баклава

Гужвана баклава

Состојки

  • 500 гр готови кори
  • 125 гр маргарин
  • 250 гр толчени ореви
  • 2 лажици масло
  • Шербет
  • 500 гр шеќер
  • 400 мл вода
  • 1 лимон

Подготовка

Подготовка:

1. Се земаат по 2 кори, кои се премачкуваат со стопен маргарин и масло. На втората кора се ставаат толчени ореви . Потоа, се става тенка чиста игла за плетење и се гужва-набира. Се сечат баклавите и се печaт на 200С-35 мин.
2. Штом се олади баклавата се прелива со жежок шербет. За шербетот, шеќерот и водата се зовриваат и вријат на тивко, околку 20 мин. Се додава лимонот и се прелива ладната баклава.