Испечати

Крокети од компири

Крокети од компири

Состојки

  • 1 кгр. компир
  • 1 лажичка сол
  • 100 гр. кашкавал
  • 100 гр. шунка
  • 20 гр. маргарин,
  • малку перца од млад кромид
  • За панирање
  • 1 јајце
  • 2 лажици пресно млеко
  • по потреба презла

Подготовка

Компирот ставете го да се вари. За тоа време насецкајте на ситно кашкавалот, шунката (може било кое сувомеснато) и перцата од младиот кромид.
Излупете го сварениот компир и на преса истиснето додека е топол, посолетем па додадете му го магаринот и млекото. Откако малку се олади додадете го јајцето и исецканите кашкавал, шунка и перцата. Измешајте. Од добиената смеса првете мали топчиња и панирајте ги во едно изматено јајце во кои се додава 2 лажици млеко, валкајте ги во лебни трошки. Откако целата смеса сте ја испанирале, пржете ги.