Крокети од компири
Состојки
- 1 кгр. компир
- 1 лажичка сол
- 100 гр. кашкавал
- 100 гр. шунка
- 20 гр. маргарин,
- малку перца од млад кромид
- За панирање
- 1 јајце
- 2 лажици пресно млеко
- по потреба презла
Подготовка
Компирот ставете го да се вари. За тоа време насецкајте на ситно кашкавалот, шунката (може било кое сувомеснато) и перцата од младиот кромид.
Излупете го сварениот компир и на преса истиснето додека е топол, посолетем па додадете му го магаринот и млекото. Откако малку се олади додадете го јајцето и исецканите кашкавал, шунка и перцата. Измешајте. Од добиената смеса првете мали топчиња и панирајте ги во едно изматено јајце во кои се додава 2 лажици млеко, валкајте ги во лебни трошки. Откако целата смеса сте ја испанирале, пржете ги.