Испечати

Медењаци

Медењаци

Состојки

  • 500 гр брашно
  • 5 гр цимет
  • 1 лажиче мешавина зачин за медењаци
  • 1 лажиче сода бикарбона
  • 2 кесички ванилен шеќер
  • 160 гр кафеав шеќер
  • 4 лажици мед
  • 3 жолчки
  • 1 јајце
  • 125 гр путер

Подготовка

Подготовка:

1. Во длабок сад ставаме брашно, цимет, мешани зачин за медењаци, сода бикарбона, ванилин шеќер и кафеав шеќер. Промешуваме со лажица. Во сувите состојки ги додаваме медот, жолчките и јајцето, со рака замесуваме тесто. Во смесата го додаваме путерот, на собна температура, исечен на мали парченца. Месиме тесто. Тестото го завиткуваме во најлонска фолија и го чуваме во фрижидер преку ноќ.

2. Следниот ден тестото го расукуваме на работна површина, со калапчиња вадиме форми по желба. Ги редиме во плех обложен со хартија за печење. Печиме во загреана рерна на 170 степени, 10-15 минути, зависно од јачината на рерната