Испечати

Празничен венец

Празничен венец

Состојки

  • 15гр свеж квасец
  • 1лажиче шеќер
  • 1лажиче сол
  • 1/4лажиче пециво
  • 100мл млеко
  • 60мл јогурт
  • 60мл масло
  • околу 360гр брашно
  • За декорација
  • 250-300 гр кисела павлака
  • Зрна калинка
  • Маслинки, спанаќ, магдонос

Подготовка

Еве предлог од мене за личен, вкусен, украс на вашата празнична трпеза.

Подготовка:

1. Во топлото млеко ги ставаме квасецот, шеќерот и лажиче брашно. Промешуваме и оставаме да се активира.
2. Потоа во вангличка се ставаат квасец, јогурт, масло, сол. Се промешува и се додава брашно.
замесуваме средно тесто. Го покриваме и оставаме да се дуплира.
3. Потоа го делиме на 14 до 16 топчиња. Јас ги наредив во тава за пица. Ги печиме во загреана рерна околу 15 минути. Ги оставаме потполно да се оладат кајзериците од венецот.
4. Ја ставаме киселата павлака во готварски шприц и ги декорираме кајзериците. Ставаме зрна калинка, магдонос, спанаќ, маслинки. Сервираме
Среќни празници.