Испечати

Рум тарт

Рум тарт

Состојки

  • Основа
  • 70 гр ореви
  • 100 гр овесни снегулки
  • 2 лажици мед
  • 2 лажици кокосово масло
  • 1 лажиче арома од рум
  • Фил
  • 150 мл домашно кокосово млеко
  • 1 авокадо
  • 3 лажици путер од кикиритки ( или друг путер во ваш избор )
  • 1 лажица какао
  • 3 лажици мед
  • 1 лажица арома од рум
  • 50 гр темно чоколадо со 80% какао
  • 1 ½ лажица густин

Подготовка

Ореви, чоколадо и рум се совршена комбинација за превкусен кремаст десерт.

Подготовка:

1. Основа- во блендер ги ставаме оревите, овесните снегулки, кокосовото масло, медот и аромата од рум. Блендираме. Смесата ја натапкуваме во округол калап со обрач до дијаметар од 16 цм. Смесата ја ставаме на дното и на ѕидот во висина од околу 2цм.
2. Фил- Во блендер го ставаме авокадото, какаото и путерот од кикиритки. Блендираме. Во длабок сад на оган на средна температура го ставаме кокосовото млеко. Ја додаваме изблендираната смеса и со жица за матење мешаме. Во загреаната смеса ги додаваме медот и темното чоколадо иситнето на коцки. Мешаме да се стопи. Го додаваме румот и густинот, мешаме постојано додека да се згусне смесата. Филот оставаме малку да се излади. Го ставаме врз основата. Тартот го ставаме во фрижидер да се стегне неколку часа.