Испечати

Божиќен чизкејк

Божиќен чизкејк

Состојки

  • Основа
  • 250г мелени колачиња со ѓумбир или цимет
  • 100г путер (растопен)
  • Фил
  • 450г крем сирење (собна температура)
  • 120г шеќер во прав
  • 1 лажичка ванила арома
  • 400мл слатка павлака
  • 30мл меласа
  • 2 лажички мелен ѓумбир
  • 1 лажичка цимет
  • 1/2 лажичка мелено морско оревче
  • 1/2 лажичка мелено каранфилче
  • Декорација
  • 100мл слатка павлака
  • ѓумбир колачиња
  • свежо нане
  • бонбончиња, калинка

Подготовка

Подготовка

1. Мелените колачиња ги мешаме убаво со путерот. Смесата ја истураме во калап за чизкејк (23цм). Натапкуваме убаво на дното и го оставаме калапот да се стегне во фрижидер.
2. Крем сирењето го матиме со шеќерот во прав и ванилата. Слатката павлака ја матиме во посебен сад. Изматената слатка павлака ја додаваме кај крем сирењето, ги додаваме зачините и меласата. Матиме кратко со миксер, за да се соедини смесата.
3. Го додаваме филот во калапот за чизкејк и израмнуваме убаво. Оставаме во фрижидер преку ноќ.
4. Го вадиме чизкејкот од калап на чинија и декорираме по желба. Јас изматив околу 100 мл слатка павлака (можеби малку помалце). Декорирав со слаткарски шприц, а потоа додадов свежо нане, зрна од калинка, кршени бонбончиња и божиќни колачиња. На здравје!