Елки кифли
Состојки
- 500 мл млеко
- 1 квасец
- 1 филџан масло
- 125 гр маргарин
- 1 лажица сол
- 1 лажичка јаболкова киселина
- 750 гр брашно
- Премаз
- 1 јајце
- 1 лажица млеко
- по желба сусам,лен,афион....
Подготовка
Подготовка:
1. Прво се зафаќа квасецот со малку млеко,1 лажиче шеќер и 1 лажиче брашно да стаса. Кога ќе се активира квасецот, се додаваат сите наведени состојки, заедно со мекиот маргарин.
2. Убаво се меси тестото да се добие нелепливо тесто.Тестото е убаво за работа, бидејки има во него маргарин.
3. Се сучи тесто со дебелина од 1.5см и се сечат разни фигури. Се премачкуваат со јајце и млеко и се наросуваат со семиња.
4. Се печат веднаш во загреана рерна на 250С-25мин. На здравје!