Испечати

Ароматични мафини со тиква

Ароматични мафини со тиква

Состојки

  • 2 јајца
  • 2 поголеми парчиња варена или печена пасирана тиква
  • 100 мл масло
  • 70 мл јогурт
  • 1 и пол шола брашно
  • половина шола шеќер
  • 2 лажици мед
  • 1 лажичка цимет
  • 1/2 лажичка ѓумбир во прав
  • 1/4 лажичка морско оревче
  • 1 лажичка пециво
  • 1/2 лажичка сода бикарбона
  • 1/2 лажичка екстракт од ванила
  • прстофат сол

Подготовка

Овие мафини од тиква се можда единствените мафини кои и по 2-3 дена се уште помеки и посочни од денот на правењето. Најверојатно тоа се должи на самата тиква, која ја задржува влажноста и по печењето. Нема некој кој не ги пробал мафиниве и не бил воодушевен, а кога ќе кажам дека се со тиква, не им се верува, бидејќи тиквата воопшто не се осеќа, а аромите на сите зачини одлично се спојуваат и се магични.

Подготовка:
1. Изматете ги јајцата со шеќерот и полека додадете ги сите состојки и кратко изматете. Ако тиквата е многу сува, можно е смесата да ви испаднe погуста, па може да додадете уште малку јогурт или млеко.
2. Наполнете ги претходно намастените калапи за мафини до 2/3 и ставете да се печат на 180 степени околу половина час.
Од оваа количина се добиваат околу 16 мафини.