Испечати

Барени пиперки (зимница)

Барени пиперки (зимница)

Состојки

  • 4 кг пиперки (за ајвар)
  • 2 л вода
  • 1 л бела киселина
  • 2 чаши шеќер (чаша од 200 мл)
  • 5 лажици крупна сол
  • по 1 пакетче конзерванс и винобран
  • 2 главици лук
  • 1 китка магдонос

Подготовка

Одберете убави, здрави, свежо собрани пиперки, да крцкаат.

Подготовка:

1. Измиjте ги, исчистете ги од семето и исечете ги на ленти. Лентите исправено наредете ги во тегла. Совет-легнете ја теглата и редете ги пиперките, a помеѓу, ставајте им од исечканиот лук и магдонос.
2. На оган, ставете ја водата, киселината, солта, шеќерот, конзервансот и винобранот и оставете ја смесата да зоврие. Со врелата течност полнете ги теглите. Затворете ги и превртете ги на капакот додека се оладат.
Можат да се јадат по две до три недели.