Испечати

Пикантни, полнети јајца

Пикантни, полнети јајца

Состојки

  • 4 варени јајца
  • За полнење
  • 4 жолчки
  • 2лажици лут ајвар или лута апетитка
  • 1 лажиче доматно пире
  • 1лажица кисела павлака
  • Сол, бибер, сенф
  • 2 маслинки
  • Лут буковец

Подготовка

Подготовка:

1. Прво јајцата ги вариме. Ги прелеваме одма со ладна вода. Ги лупиме и ги сечиме на половина.
Жолчките ги ставаме во сад. Тука додаваме доматно пире, кисела павлака, ајвар. Jас ставив лута апетитка, сол, бибер и сенф Соединуваме убаво.
2. Половинките белки ги облекуваме со лут буковец. Смесата ја ставаме во готварски шприц и ги полниме белките. Декорираме со парче маслинка. Сервираме во друштво на убаво сирење, сувомеснати производи.