Испечати

Лиснати - киснати кифлички

Лиснати - киснати кифлички

Состојки

  • За тесто
  • 1 кг. просеано брашно
  • 2 пресни квасеци - претходно активиран и во самото брашно каде ќе се меси)
  • 3-4лажичиња шеќер
  • 2 лажичиња сол
  • 12 лажици масло
  • 1/2 л. топло млеко
  • 250 гр. маргарин - 200 за премачкување на тестото и 50 гр. за премачкување на плеховите
  • За фил
  • 100 гр. сецкана чајна колбасица
  • малку кечап
  • малку оригано

Подготовка

Се замесува средно меко тесто од наведените состојки, со претходно активираниот квасец.
Тестото веднаш се работи на намрсена подлога со намрсени раце.
Се дели на 4 дела.
Од секој дел се вадат по 5 топчиња.
Секое топче се расукува колку кафена тацна и се премачкува со маргарин. Исто и тој си го делиме на 4 дела, плус делот за тавите.
Се редат 5-те корички една врз друга.
Се изработуваат 4-те дела.
Потоа се развива округла кора, се сечи на 16 и се става фил.
Се ролаат, се премачкуваат со благо разматена белка и се росат со сусам.
Се киснат 20-30 мин..
Се печат во загреана рерна 20 мин. на 200 степени.
Нежно со четче се премачкуваат со водичка и се задушуваат.
На здравје!