Таратур со ѕаѕики зачин
Состојки
- 400 гр. кисело млеко
- 1 свежа крставица
- 180 гр. кисела павлака
- 4-5 чешниња лук
- 1 лажица маслиново масло
- 1 лажичка зачин ѕаѕики
- сол по вкус
- по желба за одозгора сув магдонос, морков, маслинка
Подготовка
Класичен таратур, но уште повкусен со зачинот ѕаѕики, омилена млечна салата во мојот дом.
1. Лукчето се сечка многу ситно, се става малку сол, зачинот ѕаѕики и маслото, се меша во сад.
2. Крставицата се лупи и се сечка на многу мали коцки, се додаваат киселото млеко и киселата павлака, се меша убаво со жица или со голема лажица.
3. Се додава сол по вкус, одозгора (по желба), се посолува со сув магдонос и др.
Забелешка
* Лук може да се стави онолку колку што вие сакате, јас ставам дури и повеќе.
* Киселото млеко изберете го по ваш вкус, а киселата павлака е подобро да биде со поголем процент на масленост (20%).
(534)