Апетитка салата
Состојки
- 2 кг. варени и сецкани моркови
- 1 кг. печени, лупени, исчистени од семки везени лути пиперки и исецкани
- 1 главица сецкан лук
- 1 киска сецкан магдонос
- 300 мл. алкохолен оцет
- 300 мл. масло
- 2 лажици сол крупна
- 2 лажици шеќер
Подготовка
Подготвока:
1. Киселината, маслото, солта и шеќерта се зовриваат колку да се растопат солта и шеќерот. Па се излева врз претходно подготвената смеса. Се убаво се меша и се остава да отстои, со повремени промешувања. Јас ја оставив преку ноќ.
2. Се полнат теглите и се провриваат, за да се пастиризираат. Откако зовре водата, ги тргнав скроз настрана на шпоретот (на дрва) уште 10 мин. да стојат. Ги тргам од шпорет и го оставам да изладат во водата.
Од оваа доза 3 тегли.