Албертови кифли
Состојки
- 1 кг брашно
- 40 гр свеж квасец
- 0,5 литри млеко
- 200 мл масло
- 3 лажички шеќер
- 4 лажички сол
- 2 јајца
- 1 белка
- 1 лажиче киселина
- За премачкување
- 1 жолчка
- 2 лажички вода или млеко
- по потреба крупна сол
Подготовка
Подготовка:
1. Во садот за месење сипете го брашното и направете вдлабнатина во средината. Ставете дел од топлото млеко, шеќерот и издробениот квасец. Откако ќе се активира квасецот, додадете ги и останатите состојки и замесете тесто. Покријте го и оставете го да се дуплира, отприлика 1 час на собна температура.
2. Стасаното тесто благо премесете го, со многу малку масло и вадете топчиња кои потоа редоследно ќе ги виткате во кифли.
3. Свитканите кифли покријте ги со пацета во плехот и оставете ги уште 10-15на минути да отстојат, па премачкајте ги со жолчката и наросете крупна сол. Јас ставив и сусам, ние го сакаме.
4. Печете на 200 степени 15-20 минути.