Испечати

Крем чорба од карфиол и лешници

Крем чорба од карфиол и лешници

Состојки

  • 1 помал карфиол
  • 2 компира
  • 100гр. тостирани лешници
  • 1 помала главица кромид
  • 1 дебело гранче целер
  • 1 лажичка мешан сув зачин
  • 3 лажици маслиново масло
  • по потреба сол и бибер
  • по потреба топла вода

Подготовка

Топло ви ја препорачувам чорбава. Има преубав вкус.

Подготовка:
1. Во касерола ставете го маслото да се загрее. Додајте го сецканиот кромид, целер и компирите, исечени на помали коцки. Пропржете, додека кромидот малку подомекне. Додајте го карфиолот исечен на мали цветови. Пропржете уште 1 минута. Додајте го мешаниот сув зачин, сол и бибер.
2. Налејте ја топлата вода, да го облие убаво зеленчукот. Варете на потивок оган 20 минути. Откако ќе се свари, додајте ги ситно сецканите лешници и изблендирајте со рачен блендер.