Испечати

Бела чорба со месни топчиња

Бела чорба со месни топчиња

Состојки

  • Топчиња
  • 300 гр мелено месо (може и пилешко)
  • 2 лажици ориз
  • 1 лажица сув кромид
  • 2 лажици масло (ако е месото пилешко)
  • За чорбата
  • 1 кромид
  • 1 поголем морков
  • 2 компири
  • 1 стапче целер со лист
  • Прелив
  • 1 поголемо јајце
  • 2 лажици кисело млеко
  • 1 лажица брашно

Подготовка

Подготовка:

1. За месните топчиња - Јас користев мисиркино бело месо. Го сомлев, додадов една лажица сув кромид, масло, ориз, малку сув зачин и бибер и го измесив. Направив 25 топчиња и ги испрпелав во брашно.
2. Ставете вода во тенџере, ако имате пилешки бујон уште подобро, зачинете ја водата со зачин, бибер и ловор и во неа додајте го изренданиот кромид, морковот на тркалца, компирите исечени на ситни коцки и исечканиот целер. Кога ќе почне да врие додајте ги топчињата од месо. Нека вари отприлика половина час.
3. За преливот - Во некој подлабок сад изматете го јајцето со киселото млеко и брашното и во него постепено со црпалка, една по една, додавајте од течноста од супата и цело време енергично мешајте, да не ви се подвари јајцето. Додајте три-четири црпалки. Потоа таа течност вратете ја во супата која е на оган и исто енергично измешајте. Варете уште некоја минута. На крајот наросете со исечкан свеж магдонос.

На здравје.