Испечати

Празнична торта

Празнична торта

Состојки

  • За кора
  • 12 белки
  • прстофат сол
  • 250 гр. шеќер
  • 2 ванили
  • 6 лажици масло
  • 120 гр. брашно
  • 1 пециво
  • 150 гр. потпечени мелени лешници
  • 150 гр. потпечени сецкани лешници
  • 100 гр. крупно рендано или ситно сецкано чоколадо за готвење
  • Кафеав фил
  • 750 мл. млеко
  • 100 гр. шеќер
  • 2 ванили
  • 3 пудинзи од ванила
  • 6 жолчки
  • 160 гр. млечно чоколадо Милка
  • 40 гр. црно квалитетно чоколадо за готвење
  • 100 гр. путер
  • 250 гр. изматена слатка павлака
  • Жолт фил
  • 750 мл. млеко
  • 100 гр. шеќер
  • 2 ванили
  • 3 пудинзи од ванила
  • 6 жолчки
  • 200 гр. квалитетно бело чоколадо за готвење
  • 100 гр. путер
  • 250 мл. изматена слатка павлака
  • Глазура
  • 150 гр. квалитетно црно чоколадо за готвење
  • 50 гр. путер
  • 2 лажици масло
  • 1 лажица млеко

Подготовка

Драги мои еве ме и мене по кратка пауза, па ја продолжуваме дружбата понатаму.

Подготовка:

1. Кората се подготвува стандардно. Се матат белките со сол, па се додаваат шеќер, масло, брашно, пециво и лешници. Се печи на 180 околу 20 мин.. Кога ќе излади се сечи на три ленти.

2. Кафеав фил - Исто и филот се вари стандардно и додека е врел, се додаваат чоколадото и путерот со миксирање. Кога ќе се излади, се додава слатката павлака, мешувајќи ја со лажица. Се лади покриено со стреч фолија дирекно над пудингот.

3. Жолт фил - Идентично исто се подготвува како кафеавиот фил.

4. Глазура - Се топи се над пареа, со лесни мешања, не брзи, да не навлезе воздух и се направат меурчиња. Малку да излади и се полева врз добро изладената торта.

5. Финална постапка - Кора-кафеав фил - кора-жолт фил- кора- малку кафеав и жолт фил - глазура.
Најдобро е да може во форма со откопчување да се филува.