Ќофте во паста
Состојки
- 1 пакетче Reggia тестенини
- 2 литри вода
- 1 главица кромид
- 1 пиперка
- 1 морков
- 1 чешне лук
- 1 лажица мешан сув зачин
- 1 лажица црвен пипер
- 1 лажиче италијански зачин
- 1/2 лажиче црн бибер
- 1 ловоров лист
- За ќофтенцата
- 300 гр мелено месо
- 1 главица кромид
- 1 мало јајце
- сол и зачини по желба
- 2 лажици презла
- магдонос или свеж копар по желба
Подготовка
1. Изрендајте го кромидот и потоа измешајте го со останатите состојки за ќофтенца. Измесете убаво и оставете го половина час во фрижидер. Потоа правете минијатурни ќофтенца кои во тенџерето во кое ќе готвите ќе ги испржите на малку масло.
2. Испржените ќофтенца тргнете ги на страна и во мрснотијата додадете многу мала коцка путер, па сечканиот кромид, пиперка и морков. Откако ќе бидат при крај со пржењето, додадете го и лукот, па за кратко време и црвениот пипер. Измешајте и налејте ја водата.
3. Кога водата ќе зоврие додадете ги тестенините и оставете на средна температура, со покриен капак, да се сварат. Пред да бидат готови, додадете ги зачините, а потоа пржените ќофтиња, доматниот сос и ловорот. Нека повари уште неколку минути и готово е.
*Во зависност од тоа колку ќе дозволите да испари течноста, можеби ќе ви треба да додадете уште малку вода.