Лотус Бискоф чизкејк
Состојки
- Основа
- 250г лотус бискоф колачиња
- 120г путер (стопен)
- За фил
- 600г крем сирење
- 250мл слатка павлака
- 150г шеќер во прав
- 1 лажица ванила арома
- 1 кесичка желатин
- 50мл вода
- За прелив
- 200г лотус бискоф намаз
- 2-3 здробени лотус бискоф колачиња
Подготовка
Подготовка
1. Мелените колачиња ги мешаме со растопениот путер и ги натапкуваме на дното од калап за чизкејк (23цм). Оставаме во фрижидер.
2. Желатинот го ставаме во водата да набари.
3. Крем сирењето го матиме со ванилата.
4. Во посебен сад ја матиме слатката павлака со шеќерот во прав. Ја додаваме матената слатка павлака кај крем сирењето и мешаме убаво.
5. Желатинот го растопуваме и го додаваме во смесата. Мешаме убаво да се соедини. Го додаваме филот во калапот за чизкејк врз подготвената основа. Оставаме во фрижидер додека го спремаме преливот.
6. За преливот само го загреваме намазот, а потоа го истураме во калапот врз филот. Оставаме во фрижидер најмалку 6 часа.
7. Пред послужување го посипуваме чизкејкот со здробени лотус бискоф колачиња.
Многу вкусен десерт. На здравје!