Испечати

Нутела чизкејк со топинг од фстаци

Нутела чизкејк со топинг од фстаци

Состојки

  • за бисквитот
  • 180 гр. мелени бисквити
  • 80 гр. растопен путер
  • за кремот
  • 500 гр. нутела
  • 500 гр. крем сирење
  • 5 гр. желатин
  • за топингот
  • 50 гр. сечкани фстаци
  • 100 мл. слатка павлака

Подготовка

1. Подготовка на бисквитот- Мелените бисквити и растопениот путер соединете ги и префрлете ги во калап на отварање, со дијаметар од 24 см, претходно обложен со хартија за печење. Со помош на лажица, притискајќи, измазнете ги рамномерно низ дното од калапот. Потоа ставете го калапот во фрижидер пола час, да излади бисквитот.

2. Подготовка на кремот- Ставете го желатинот во ладна вода, да омекне десетина минути. Во меѓувреме, во сад за матење, изматете ги со миксер крем сирењето и нутелата додека смесата стане хомогена. Во друг сад на оган растопете го омекнатиот желатин и додајте го во смесата со нутелата.

3.Подготовка на топингот- Во загреана тава на оган, додадете ги сечканите фстаци и тостираjте ги неколку минути, а потоа остранете ја тавата од оганот и додадете ја слатката павлака и размешајте со лажица.

4. Редење- Кремот нанесете го врз изладениот бисквит и вратете го калапот во фрижидер да се лади околу 4 часа пред да го послужите чизкејкот. Декорирајте со топингот од фстаци пред да го послужите.