Испечати

Куглоф со мармалад и јаболко, прелиен со темно чоколадо

Куглоф со мармалад и јаболко, прелиен со темно чоколадо

Состојки

  • 2 јајца
  • 1 ванила
  • 1 средно, рендано јаболко
  • 3 лажици мармалад, кај мене од киви и портокал
  • 300гр брашно
  • 1/2 лажиче сода бикарбона
  • 90 мл масло
  • 180 гр шеќер
  • Прелив
  • 80гр квалитетно чоколадо
  • 30гр путер
  • Шарени трошки

Подготовка

Подготовка:

1. Во вангличка се ставаат јајцата, шеќерот и ванилата. Матиме со миксер, додека смесата не побели и го зголеми својот волумен. Со исклучен миксер ги додаваме маслото, ренданото јаболко, мармаладот, соединетите брашно и сода бикарбона. Убаво со лажица, мешајќи само во еден правец, ја изедначуваме цела смеса.
2. Ја истураме во куглоф калап, кој е танко намастен и посипан со брашно. Печeме околу 40 минути, но сепак проверуваме со стапче за ражничи. Испечениот Куглоф, го ставаме на решетка да се излади. Над пареа ги растопуваме чоколадото и путерот. Го прелеваме куглофот и нежно го декорираме со ситни, шеќерни трошки.
Сечеме на парчиња и го послужуваме.