Испечати

Москва торта

Москва торта

Состојки

  • Потребно за 4 кори
  • 16 белки
  • 16 лажици шеќер
  • 24 лажици мелени ореви
  • 4 лажици мелени лешници
  • 4 лажици брашно
  • Фил
  • 16 жолчки
  • 12 лажици шеќер
  • 1 пудинг од ванила
  • 500 мл млеко
  • 1 лажица нишесте
  • 250 гр маргарин
  • Плус треба
  • 500 мл хопла
  • 500 гр вишни
  • 1 мала конзерва ананас
  • 150 гр сечкани печени лешници
  • 200 гр чоколада
  • 6 лажици масло
  • 1 корнет за сладолед

Подготовка

Подготовка:

1. Со миксер се матат 4 белки, со постепено додавање на 4 лажици шеќер и се мати во цврст шлаг. После, се додава 1 лажица брашно, 6 лажици мелени ореви и 1 лажица мелени лешници. Лесно се промешува со шпатулата. Се става во округол плех бр26. Се пече на 200С -14мин. Се повторува постапката и со другите три кори.

2. Фил - Жолчките и шеќероот се матат убаво, па се додава нишестето и пудингот, кои се разматени со 150мл млеко и убаво се соединуваат. Остатокот од млекото се става да проврие и се додава изматената смеса. Се вари на тивко со мешање. Филот се оладува, а потоа се додава изматениот маргарин.

3. Пред да се филува тортата се мати хоплата. На тацна се става првата кора, па филот, вишни, сецкани лешници и матена хопла. Потоа втората кора, фил, ананас пресечен на коцки, лешници и хопла. Третата кора фил, вишни, ананас лешник и хопла. На крајот доаѓа четвртата кора и се украсува по желба со стопена чоколада, еден корнет сладолед. Тортата е висока и превкусна.