Испечати

Павлова торта со нутела и манго

Павлова торта со нутела и манго

Состојки

  • 4 белки
  • 220г шеќер
  • 1 лажичка алкохолен оцет
  • 1 лажица густин
  • малку ванила арома
  • 200мл слатка павлака
  • 150-200г нутела
  • парчиња свежо манго

Подготовка

Подготовка:

1. Белките ги матиме со миксер. Шеќерот го додаваме постепено. Кога шеќерот целосно ќе се растопи го додаваме оцетот и густинот. Мешаме убаво.
2. Го префламе шлагот на плех обложен со хартија за печење. Правиме округла форма со блага вдлабнатина на средина (за филот). Печеме на 100 степени околу 90 минути. Оставаме да се олади во исклучена рерна.
3. Слатаката павлака ја матиме (може по вкус да се додаде и шеќер во прав). Додаваме малку ванила арома. Нутелата ја загреваме 20-30 секунди во микро печка.
4. Ја филуваме оладената торта со слатката павлака. Врз тоа ја истураме нутелата, со помош на кеса за шприц или со лажица. Декорираме со парчиња свежо манго.

На здравје!