Пилешко во слатко-кисел сос
Состојки
- 1-2 бабури (сецкани на мали парчиња)
- пола главица кромид (сецкана на мали парчиња)
- 1/4 ананас (сецкан на мали парчиња)
- 450г пилешки стек
- 120г брашно
- 60г густин
- 1 кесичка прашок за пециво
- 30+60мл вода
- 1 лажица зејтин + за пржење
- 30г доматно пире
- 30г мармалад од малини
- 50г кафеав шеќер
- 4 лажици алкохолен оцет
- сол по вкус
- 1 лажица густин + 1 лажица вода
Подготовка
Подготовка
1. Пилешкото го сецкаме на парчиња и го посолуваме.
2. Брашното го мешаме со густин, пециво, 1 лажица зејтин и 30мл вода во подлабок сад. Ги додаваме парчињата месо и ги мешаме убаво во смесата.
3. Ги пржиме вака подготвените парчиња пилешко во загреан зејтин. Кога ќе се испражат, ги вадиме на хартија и ги тргаме на страна.
4. Во тава на оган ги додаваме состојките за сосот (доматното пире, марамаладот, 60мл вода, шеќер, оцет и сол). Готвиме додека да зоврие, па ги додаваме сецканите бабури, кромид и ананас и готвиме кратко (неколку минути). Додаваме 1 лажица густин измешана со 1 лажица вода за да го згуснеме сосот. На крај го додаваме месото и готвиме мешајќи уште една минута, додека да се спои месото со сосот.
Јас го послужив во комбинација со варен басмати ориз и кинеска зелка салата.
На здравје!