Испечати

Празнични бомбици

Празнични бомбици

Состојки

  • 4 лажици мармалад од кајсии
  • 4 лажици млеко
  • Бисквит
  • 3 јајца
  • 150 гр шеќер
  • 100 мл масло
  • 150 мл млеко
  • 250 гр брашно
  • 1 пециво
  • 1 ванила
  • Глазура
  • 200 гр чоколадо
  • украсни трошки

Подготовка

Подготовка:

1. Се прави бисквитот. Се матат јајцата со постепено додавање на шеќерот. Кога убаво ќе се измати се додава маслото, млекото и брашното во кое се ставени пецивото и ванилата. Се печи во било каков плех на 200С-25мин. Се лади тестото и се дроби-кине на ситно.
2. Во дробеното тесто се става мармаладот и млекото и се меси со рака за да се изедначи смесата. Може по желба да се додадат мелени ореви.
3. Сега се формираат бомбици кои се ставаат 30мин во замрзнувач и потоа се вадат и во нив се става по едно стапче од ражниче. Сега секое топче се прелива со чоколадо и се украсува со украсни трошки.